Германия е готова да ни помага с доставките на газ. Това

...
Германия е готова да ни помага с доставките на газ. Това
Коментари Харесай

Петков поиска от Шолц европейски гаранции за присъединяването на Македония към ЕС

Германия е подготвена да ни оказва помощ с доставките на газ. Това стана ясно от конференцията на немския канцлер Олаф Шолц и премиера Кирил Петков. България и Германия са стратегически сътрудници, съобщи първоначално българският министър-председател. Германските вложения в страната възлизат на нас10 милиарда евро, а Германия, по думите му, са най-големият ни сътрудник в Европейски Съюз.

Това партньорство може единствено да се уголемява, безапелационен бе Кирил Петков. Двамата са разискали енергийната самостоятелност на Европейски Съюз. Само дружно можем да реализираме енергийна сигурност и самостоятелност, уверен е българският министър председател. Тема на диалозите сред двамата предстоящо е била и войната в Украйна.

Също по този начин са коментирали и присъединяването на Северна Македония към европейското семейство. България и Германия гледат към Западните Балкани като част от Европейски Съюз, изясни Кирил Петков. Той подчертал пред Олаф Шолц нашите условия, които Северна Македония би трябвало да извърши. Според Петков през европейския развой може да се включат българите в Конституцията на Северна Македония.ЕС и Германия могат да дадат гаранции, че това може да се случи, както и да се съблюдава контракта за добросъседство, съгласно Кирил Петков.

Войната в Украйна ни изправя пред нови провокации, съобщи на собствен ред и Олаф Шолц. Европейски Съюз, по думите му, би трябвало да остане мощен и резистентен.Той оцени приноса на страната ни в тази посока и изиска по-скоро да се преодолее енергийната взаимозависимост от Русия. Приемането на Западните Балкани в Европейски Съюз е значим въпрос, посочи Шолц.

Германия осъзнава, че мъчно могат да се преодолеят исторически проблеми сред прилежащи страни, подчерта той. Германският канцлер даде поддръжка да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания.Процесът на разширение ще заздрави европейското единение, безапелационен бе Шолц.Само мощни дружно можем да преодолеем огромните провокации, уверен е той. Най-добре е всички да се хванем за ръце и да намерим работещо решение, посочи Шолц.

Северна Македония и другите страни от Западните Балкани би трябвало да имат сигурна европейска вероятност, е мнението му. Югозападната ни съседка би трябвало да извърши всички условия за това. Шолц в уверен, че ще се реализира прогрес.Струват си всички старания да реализираме прогрес, уточни канцлерът. Ние в Европейски Съюз сме дружно, уточни той във връзка с съветските доставки на газ.

Заедно ще подходим към проблемите с доставките на природен газ, увери той. Всички би трябвало да имат сигурни доставки, безапелационен бе Олаф Шолц.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР